Ziemia zmienia się na naszych oczach. Wraz ze wzrostem świadomości wśród ludzi, nowe, bardziej etyczne biznesy powstają jak grzyby po deszczu! Wspaniałą wiadomość, pod koniec roku 2020, ogłosiła firma Plant&Bean. W nowym roku otwiera największą do tej pory w Europie halę produkcyjną wytwarzającą roślinne, oparte na białku roślinnym zamienniki mięsa.

Zakład produkcyjny o powierzchni 65 hektarów otworzy się w miejscowości Lincolnshire w Anglii. Plant&Bean już od ponad 20 lat specjalizuje się w produkcji zamienników mięsa, takich jak kiełbasy, hamburgery, mięso mielone czy nuggetsy. Wszystko na bazie białek roślinnych, głównie niemodyfikowanej soi, bobu i grochu.

Produkcja umożliwi wydajną dystrybucję produktów w całej Europie, pomagając markom roślinnym zaspokoić wykładniczy popyt na wegańskie mięsa.

Coraz większy popyt na wegańskie odpowiedniki mięs skłania producentów mięsa na całym świece do zmiany swojej oferty produktowej. W ostatnich latach widzimy prawdziwy ,,boom” na wegańskie produkty, których szeroki wybór w sieciach handlowych stał się już standardem.

Produkcja żywności opartej na roślinach jest lepsza dla środowiska niż produkcja mięsa.

I wie o tym coraz więcej konsumentów. Spożycie mięsa (a już na pewno jego codzienna konsumpcja) nie jest dobre – ani dla zdrowia, ani dla środowiska. Najistotniejsze gazy cieplarniane, za emisję których odpowiedzialna jest działalność człowieka, to metan, dwutlenek węgla i tlenek azotu. Produkcja mięsa powoduje emisję wszystkich trzech.


Kupując produkt mięsny wspieramy zanieczyszczenie Ziemi. Wybór diety roślinnej to ukłon w stronę Planety!


Wybieraj mądrze, wspólnie mamy MOC do stworzenia wspaniałych zmian na naszej Planecie.

Polskie marki, które oferują zamienniki mięsa

By nie ulec złudzeniu, że trawa po drugiej stronie płotu jest bardziej zielona, rzućmy okiem na nasze rodzime marki wegańskiej żywności.

Moje top 3 to:

Dobra Kaloria – gama produktów ,,niemięso”.

W ofercie burgery z kiełków, klopsiki, kiełbaski… a wszystko w opakowaniach z plastiku recyklingowanego. Wielkie brawa dla tej marki!

Produkty dostępne między innymi w Carrefour, Auchan.

www.dobrakaloria.pl 

Bezmięsny mięsny

Marka, która szturmem wdarła się na polski wege rynek swoją szeroką ofertą produktową.

Wegańskie kabanosy, pepperoni, boczek, salami, gyros ziołowo-czosnkowy… a wszystko produkowane w Polsce.

Nie tylko do złudzenia przypominające wyglądem i smakiem mięsa, ale także sery bez grama nabiału – wszystkie te pyszności dostaniecie w ofercie Bezmięsnego. Od niedawna wybrane produkty także dostępne w Carrefour, Auchan i lokalnych sklepach ze zdrową żywnością.

www.bezmiesnymiesny.pl

Polsoja – roślinne produkty od 1993

Jedna z najbardziej rozpoznawanych marek – producent tofu, parówek, burgerów, tempehu i kiełbasek. Dziś produkty Polsoi są dostępne w większości sklepów w całym kraju.

Parówki wędzone to idealny dodatek do śniadania, bigosu, czy na grilla.

www.polsoja.pl 


Z tymi smakołykami ograniczenie lub pełna rezygnacja z mięsa będzie dziecinnie prosta!