Ujędrniający olej kokosowy z kawą – przepis na naturalny, tani kosmetyk

Izabela Kaczmarska

Szukasz naturalnego sposobu na to jak przywrócić skórze jędrność? Kawowy olejek kokosowy to naturalny kosmetyk, który pomoże Ci ujędrnić i odżywić skórę. Wykonasz go w bardzo prosty sposób w domu, dzięki czemu będziesz mieć pewność, że jest to produkt wolny od toksycznych substancji i w pełni ekologiczny! I nie wydasz na to majątku.

susz konopny cbd legalny susz legalna marihuana sklep
www.CannabisMed.pl – zyskaj rabat 5% wpisując kod: GS5

Kawowy olejek kokosowy na ratunek zwiotczałej skórze

Ziarna kawowca słyną ze swojego silnie energetyzującego działania. Zostało one także wykorzystane w kosmetyce – ekstrakt z kawy często stanowi dodatek do ujędrniających kosmetyków.  Zawarta w kawie kofeina ma zbawienny wpływ na pomarańczową skórkę i wiotką skórę. Kawowy olejek kokosowy pobudza mikrokrążenie w skórze, energetyzuje (także swoim zapachem, jako element aromaterapii) oraz zapobiega utracie wody, co jest kluczowe jeśli chcemy zachować elastyczną skórę. Kawa posiada także delikatne właściwości rozjaśniające przebarwienia, więc kosmetyk pomoże wyrównać i poprawić koloryt skóry. W sam raz na przygotowanie skóry na lato!

Nierafinowany olej kokosowy pozyskuje się metodą tłoczenia na zimno. Tak pozyskany olej z kokosa zachowuje pełną gamę właściwości odżywczych oraz piękny kokosowy zapach. W połączeniu z aromatem kawy tworzy unikalną kompozycję, która kradnie serce.

Jak wykonać ujędrniający olejek kokosowo-kawowy?

To bardzo proste! Potrzebujesz jedynie organicznego oleju kokosowego – nierafinowanego i tłoczonego na zimno. Drugim składnikiem jest zmielona kawa, ja wybieram taką w okrągłych saszetkach przeznaczoną do ekspresu. Można oczywiście użyć po prostu mielonej kawy, ale będzie się to wiązało z koniecznością przecedzenia oleju przez materiałową ściereczkę, aby usunąć fusy.

Kawa + olej kokosowy = ekologiczny, tani kosmetyk!
Kawa + olej kokosowy = ekologiczny, tani kosmetyk!

Olej kokosowy należy rozpuścić w ciepłym miejscu (latem nie ma tego problemu, bo w pomieszczeniach jest cieplej i olej sam z siebie ma płynną konsystencję). Następnie wrzucamy do niego torebeczki z kawą – ja dodałam 3 takie saszetki do oleju o pojemności 220 ml. Należy dokładnie zamoczyć saszetki z kawą w oleju tak, aby uciekło z nich powietrze i całość zanurzyła się w oleju. 

To może Cię zainteresować:  Nie wyrzucaj do kosza pestek z owoców - zrób 1 prostą rzecz i pomóż Ziemi!

 

Całość odstawiam w ciepłe miejsce – olej musi pozostać płynny, aby kawa mogła się w nim rozpuścić. Chodzi o to, że musimy tak jakby zaparzyć kawę w ciepłym oleju. Po paru godzinach olej zrobi się brązowy i będzie nadawać się do użytku. Pamiętaj jednak, że im dłużej pozostawisz kawę w oleju tym intensywniej jej właściwości do niego przenikną. Dobrze jest wystawić taką mieszankę na działanie promieni słonecznych w ciepłym miejscu, aby całość mogła się ,,przegryzać”. Po 2-3 dniach można już używać, ale spokojnie można pozostawić taki kosmetyk nawet na miesiąc i zacząć go używać po tym czasie. Nie ma ryzyka, że coś się zepsuje – olej kokosowy jest skutecznym konserwantem. 

Powodzenia w eksperymentowaniu!

Next Post

Wegańskie babeczki RAW – bez glutenu, bez pieczenia, bez cukru, w 10 minut! Przepis

Naszła Cię ochota na coś słodkiego, ale nie chcesz truć się słodyczami? Mam coś dla Ciebie! Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasteczka ,,babeczki” raw – wegańskie, bezglutenowe i bez cukru. Wykonasz je w dosłownie 10 minut, a cieszyć będą długo – są bardzo sycące! Wegańskie babeczki – składniki Będziesz potrzebować […]
weganskie ciasteczka raw